KOPPI-hankkeen äitien ja lasten kesäryhmä

Kokeilevaa ohjausta poikkeustilanteessa eli KOPPI-hankkeen tiimoilla vapaaehtoinen järjesti työntekijän kanssa Suomeen muuttaneille äideille ja lapsille kesätekemistä kesä- ja heinäkuussa. Ryhmä tapasi Jyväskylän Mäki-Matin perhepuistossa, jossa pääsimme muun muassa musisoimaan, maalaamaan ja maistelemaan uusia ruokia. Lapset olivat innoissaan päästessään tekemään ja kokemaan monenlaista mukavaa ja puistosta löytyviä juttuja.

”Joka viikko on tehty jotain erilaista ja kivaa”, totesi toiminnassa mukana ollut lapsi. Musisoinnista innostuivat kaikki lapset ikään katsomatta. Soittimia tehtiin itse ja muusikon kanssa soitettiin ja jammailtiin mukana. Moniväriset maalit kiinnostivat lapsia ja saimme ihailla hienoja siveltimenvetoja ja antaumuksellista tulkintaa. Myös pienimmät antoivat taidonnäytteensä maalaamisessa. Kuvat saivat kuivua narulla, ennen kuin lapset saivat ne mukaansa kotiin. Eräällä kerralla lapset pääsivät kokeilemaan, millaista on ratsastaa keppihevosilla, joilla pääsikin huimaa vauhtia eteenpäin. Vaijeriliuku oli myös kovasti suosiossa erityisesti isompien keskuudessa.

”Lapset ovat tulleet innoissaan tänne ryhmään”, kommentoi KOPPI-toiminnassa mukana ollut äiti. Äideillekin tapaaminen on tuonut mukavaa vaihtelua arkeen, erityisesti näin koronapandemian aikana. Jopa pahimmilla helteillä äidit ja lapset halusivat yhdessä puistoon, vaikka kuumuus verottikin kaikkien voimia.

Tietysti mukana oli myös eväitä ja lapset pääsivät touhujensa keskellä maistelemaan mm. tuoreita suomalaisia kesäherneitä. Myös muu pikkupurtava ja pillimehut tekivät erityisesti helteellä kauppansa.

Lapset kyselivät viimeisenä päivänä etähalien yhteydessä, järjestetäänkö tällaista toimintaa myös ensi kesänä, eli vastaavalle toiminnalle olisi kyllä kysyntää. Myös aikuiset kiittelivät yhteisestä ajasta ja aktiviteeteistä. Pieni osallistujamäärä mahdollisti tiiviin ryhmähengen.

KOPPI-hankkeen lapset maalaavat Mäki-Matin perhepuistossa
Mäki-Matin perhepuistossa lapset pääsivät myös taiteilemaan. Kuva: Annamari Filpus