Mä oon pihalla

  • Artikkeli julkaistu:27.6.2019
  • Artikkelin kategoria:Kaikki

Mä oon pihalla – kesäryhmä

Tänä kesänä MOP-ryhmä oli kolmen viikon mittainen. Vietimme yhdeksän iltapäivää yhdessä. Kantavana teemana oli työnhakuun ja työelämään liittyvät asiat. Ja niitähän riittää! Työelämä-Aliaksen jälkeen kaikille tuli tutuksi mm. osa-aikatyö, työtodistus, vuosiloma, työterveyshuolto ja työehtosopimus.

Alkukesä oli kelien puolesta mukava, joten olimme paljon pihalla ihan konkreettisesti. Ryhmämme oli värikäs ja monikielinen. Ohitimme alkukankeuden nopeasti ja kaikkien into kommunikoida oli hienoa. Puhuimme sujuvasti sekaisin suomea, englantia ja väliin livahti myös ainakin saksaa ja espanjaa. Ja Google-kääntäjä oli meidän uskollinen ystävämme, joka oli aina valmis auttamaan.

Kävimme tutustumassa henkilöstövuokrausfirmaan. Sieltä itselleni jäi mieleen erityisesti kaksi asiaa: CV:n tärkeys ja oma aktiivisuus työnhakuprosessissa. CV kannattaa tehdä huolellisesti. Paremmin Yhdessä ry:n toimistolla saa siihen ohjausta ja apua. Aktiivisuus on tärkeää eli kun on lähettänyt työhakemuksen, kannattaa jonkin ajan kuluttua soittaa ja muistuttaa olemassaolostaan. Ryhmässä pohdimme, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon, sitten kun se haastattelukutsu tulee. On tärkeää, että tuntee itsensä eli pystyy kertomaan luonteestaan ja itsestään työntekijänä. Tämä vaatii aika paljon itsetutkiskelua. Kyseisestä firmasta kannattaa myös ottaa etukäteen selvää.

Yhtenä mielenkiintoisena teemana oli ajankäyttö ja priorisoiminen. Koska me olemme erilaisia, tässäkään asiassa ei ole mitään yleispätevää niksiä. Joku on tehokkaimmillaan heti aamulla ja toiselle kirkkain hetki saattaa olla iltapäivällä. Joku tekee kaikesta mahdollisesta listoja, toinen hahmottaa asiat visuaalisesti. On siis tärkeää löytää oma tapa ja rytmi tehdä asioita. Yksi kehotus käy kyllä kaikille: lopeta tekemättömistä töistä ja asioista puhuminen, istu alas ja aloita. Miten se kuulostaakin niin helpolta!

Puhuimme myös kunkin oman kulttuurin hyvistä ja huonoista puolista työelämään liittyen. Suomalainen systeemi sai kehuja täsmällisyydestä. Tapaamisajat yleensä pitävät paikkansa, asiat tehdään loppuun asti ja työntekijöiden asema on turvattu. Toisaalta byrokratia on toisinaan työlästä. Muista kulttuureista voisimme ottaa mallia ystävällisyydestä ja toisista välittämisestä. On terveellistä välillä pysähtyä ja miettiä, miksi ajattelen näin ja miksi toimin näin? Joka tapaamiskerralla opin jotakin uutta.

Kiipesimme Harjun torniin, josta bongailimme tuttuja paikkoja. Alakerrassa on myös Luonto-museo, joka on tutustumisen arvoinen paikka.

Teimme retken Haukanniemeen satumaisen metsän läpi. Niemen kärjessä on nuotiopaikka. Tulimme huomaamaan, että tuulisella ilmalla nuotiota on vaikea saada syttymään.

Ihan naapurissa, Tourujoen varrella on luontopolku, johon kävimme tutustumassa yhtenä aurinkoisena iltapäivänä. Luonto on siellä varsin rehevää ja siellä voi kuvitella olevansa melkein sademetsässä.

Kävimme myös Lehtisaaressa. Siellä on monenlaisia mahdollisuuksia viettää kesäpäivää. Voi soutaa, meloa, pelata erilaisia pelejä, saunoa, uida ja grillata. Ja vieläpä ilmaiseksi.

Ja sitten loistavia uutisia: Kesäryhmä 2 alkaa 30.7.2019. Siellä opitaan lisää työelämästä ja ollaan yhdessä pihalla!

Heidi

PS. Muistinko jo kertoa, että ryhmässä oli tosi mukavaa 🙂