Kylässä Jyväskylässä

  • Artikkeli julkaistu:31.1.2024
  • Artikkelin kategoria:Blogi / Kaikki

Tämä blogi on julkaistu alun perin vuonna 2021.

Noin puolitoista vuotta sitten haimme EU:lta rahaa solidaarisuusprojektiin. Rahoitus tuli! Tämän kuvan näkeminen saa edelleen hymyn huulille. Mahtava porukka! Ihana into tehdä hyviä juttuja yhdessä!

Kuvassa projektin osallistujia viettämässä yhdessä iltaa

Lähdimme toteuttamaan projektia, jonka olimme yhdessä suunnitelleet. Halusimme tehdä videoita Jyväskylässä olevista kivoista paikoista, jotta muutkin löytäisivät ne helpommin. Piti opetella kuvaamaan ja editoimaan ja sitä varten projektiin palkattiin ohjaaja, Matias, joka piti meille kuvaustyöpajan ja kolme editointityöpajaa sekä innosti ja kannusti meitä kokeilemaan rohkeasti uusia juttuja.

Projekti käynnistyi juuri kun pandemiatilanne meni huonoksi, mistä syystä emme voineet tavata hetkeen kasvotusten olleenkaan. Suunnittelu oli vaikeampaa etänä kuin kasvotusten. Välillä tuntui muutenkin hankalalta edistää projektia, joka tuntui yhtäkkiä myös yllättävän työläältä. Etenkin, kun kellään ei ollut kokemusta näin ison projektin organisoinnista. Miten sopia yhteisistä asioista? Kuka hoitaa? Mitä tehdään, kun suunnitelmat menevät uusiksi? Kun tarkoitus on lähteä kuvaamaan avantouintia, mutta alkaakin sataa. Tuntui, että projektin päätteeksi moni oli oivaltanut paljon siitä, miksi joustavuutta, sitoutumista, ja jokaisen panosta tällaisessa projektissa tarvitaan.

Vaikka mutkiakin tuli matkaan, niin valmista tuli! Hyvä me! Kuvasimme yhteensä kolmea videota: videon Luontomuseosta, Lehtisaaresta sekä Veturitalleista. Näistä kaksi valmistui projektin aikana ja kolmas mahdollisesti valmistuu projektin jälkeen, sillä osa nuorista haluaa jatkaa videoiden tekemistä yhdessä.

Mitä projektista jäi käteen?

”Ryhmänä toimiessamme olemme oppineet sosiaalisia taitoja, vuorovaikutustaitoja, neuvottelutaitoja. Olemme iso ryhmä, jossa olemme oppineet kompromissien tekoa ja päättämään yhteisistä asioista. Yhdessä tekeminen monikulttuurisessa ryhmässä on lisännyt kulttuurirajat ylittävää kanssakäymistä, lisännyt yhteenkuuluvuuden kokemustamme sekä lisännyt tietoisuuttamme Jyväskylän tarjoamista mahdollisuuksista. Projektimme auttoi meitä hyödyntämään meissä olevaa potentiaalia, kehittämään uusia taitoja ja lisäsi itseluottamustamme.”

”Minulle oli erilainen kokemus ja ihana työskennellä teidän kanssa. Opin jotain Suomen kulttuurista, ihmisistä ja opin se että miten voi tehdä asioita ryhmässä ja myös kehitin minun videoeditointi taitoni. Tässä ryhmässä kaikki oli mukavia.”

”Musta oli tosi kiva osallistua tähän projektiin. Olin juuri projektin suunnittelun alettua muuttanut Jyväskylään, ja oli tosi hauskaa päästä tutustumaan ihaniin ihmisiin ja samalla myös Jyväskylään. Parasta osallistumisessa olivatkin mukana olleet ihmiset sekä pidempiaikaisen projektin suunnittelu. Projektin ja sitä edeltäneen suunnittelun aikana opin muun muassa yhteistyötaitoja, suunnittelua, projektinhallintaan liittyvien sovellusten käyttöä sekä taitoja liittyen rahoituksen hakemiseen, kuvaamiseen ja editointiin.”

”Musta myös oli tosi kiva tutustua näihin upeihin ihmisiin ja myös samalla vähän sukelsin Suomen kulttuuriin ja ryhmätyöskentelyyn. Ryhmä oli erittäin avoin, voin vapaasti ilmaista mielipiteeni ja ajatuksiani, tämä projekti jotenkin inspiroi minua osallistumaan tulevaisuudessa tällaisiin projektiin.

Parasta oli se, että kommunikoin ryhmäläisten kanssa ja jotenkin lähestyin ihmisiä ja myös opin editoida sekä sain taitoa etsimään tietoa netistä, jota voin hyödyntää jatkossa.”

Toivomme, että projektissa tehdyt videot innostavat ihmisiä käymään näissä kaupunkimme kivoissa paikoissa, jotka meistä ovat tutustumisen arvoisia. Ja koska Jyväskylä on täynnä hyviä paikkoja, voi videoita tehdä paljon lisää!

Katso video Luontomuseosta – https://www.youtube.com/watch?v=8RTpforKrUQ 

Katso video Lehtisaaresta – https://www.youtube.com/watch?v=-RuWq88P-5o 

Kiitos EU! Mahtavaa, että nuorille tarjotaan tällaisia mahdollisuuksia oppia yhdessä, tehdä yhdessä hyvää! Kiitos myös Opetushallituksen Kati Inkiselle tuesta projektin läpiviemisessä! Kiitos Matias Hämäläiselle! Kiitos Pasi Bomille ja Inka Ojaselle siitä, että saimme haastatella teitä videoillemme. Ja ennen kaikkea, iso, lämmin kiitos kaikille, jotka olitte mukana tässä porukassa: Habib A., Kristiina, Amin, Hanna, Naser, Elli, Zoro, Samuli, Habib M., Rahmat ja Eshaq Ali.

Kaisa Rautiainen