Rohkealla asenteella mukaan vaan!

  • Artikkeli julkaistu:31.1.2024
  • Artikkelin kategoria:Blogi / Kaikki

Tämä blogi on julkaistu alun perin vuonna 2021.

Tässä blogitekstissä DOMINO-hankkeen osallistuja Habib kertoo omista kokemuksistaan hankkeen parissa:

”Olen ollut mukana monenlaisessa DOMINOn toiminnassa: kokkailuporukassa, jossa tehdään ruokaa yhdessä ihmisten kodeissa, ja Solidaarisuusprojektissa, jossa opettelimme kuvaamaan ja editoimaan videoita. Joka kerta kun olen ollut mukana, olen oppinut jotain uutta! Olen oppinut jotain suomalaisesta kulttuurista, oppinut uusia sanoja ja tapoja. Se on vaikuttanut paljon mun elämään Suomessa.

Olen oppinut paljon taitoja, jotka auttavat tulevaisuudessa. Ei ole aina helppoa sopia asioista seitsemän tai kymmenen hengen ryhmässä, mutta olen oppinut neuvottelemaan ja sopimaan asioista yhdessä. Olen oppinut, miten kannattaa suunnitella asioita. Projektissa olen saanut rohkeutta keskustella isossa ryhmässä ja kysyä ja jutella. Kun menee mukaan ja huomaa, että pärjää, niin saa rohkeutta osallistua. On ollut helppoa tutustua toisiin, kun samaan aikaan kaikki tekee jotain ja juttelee. Olen kiitollinen näistä mahdollisuuksista olla ihmisten kanssa ja oppia heiltä. Luulen myös, että muut ovat oppineet minulta jotain.

Kaikki ne suomalaiset ihmiset, joihin olen tutustunut paremmin, ovat halunneet auttaa mua mun asioissa. Kun tutustuu uuteen ihmiseen, sitä kautta voi tutustua taas uusiin ihmisiin ja saada hyviä tilaisuuksia elämässä. Olen saanut heidän kautta töitä ja yksi kaveri auttoi mua saamaan ajokortin. Ilman häntä se olisi ollut paljon vaikeampaa. Mun toiveena on, että kun joku on auttanut mua, niin mäkin voisin joskus elämässä auttaa häntä.

Monenlaiset uudet tilanteet Suomessa ovat olleet vaikeita ja joskus vähän pelottavia. Aluksi en ymmärtänyt ollenkaan mitä mulle sanottiin tai mitä multa kysyttiin. Mutta olen silti aina rohkeasti lähtenyt mukaan erilaisiin juttuihin. Ja se on aina kannattanut. Olen ylpeä siitä, että olen ollut rohkea. Sillä tavalla olen oppinut paremmin suomalaisesta kulttuurista ja suomen kieltä ja saanut uusia ystäviä. Se vaikuttaa paljon mun tulevaisuuteen Suomessa. Osallistumisesta saan positiivista energiaa! Ja toivon, että kun itse osallistun, niin se kannustaa muitakin osallistumaan.

Haluaisin sanoa ihmisille, että tulkaa vaan rohkeasti puhumaan ja tutustumaan! Toivon, että kun olen toisille ystävällinen, he ovat minulle ystävällisiä. Ja että kun juttelen heille, he juttelevat minulle. Kun autan toisia, he auttavat minua. Sillä tavalla meillä voi kaikilla olla hyvä yhdessä.”

Hankkeen osallistujia pelailemassa yhdessä.