Perheyhteisö yli kulttuurirajojen

  • Artikkeli julkaistu:9.4.2020
  • Artikkelin kategoria:Blogi / Kaikki

Maaliskuussa Paremmin Yhdessä ry:n aloittama Domino-hanke etsii koko kevään ajan aktiivisesti Jyväskylässä asuvia perheitä toimimaan yksin tulleille nuorille ystäväperheinä. Tavoitteena on olla puolin ja toisin osa mielekästä arkista arkea, jutella viikon kuulumisista, käydä ulkona kävelyllä, syödä tiistai-illan makaronilaatikko yhdessä ja päivitellä jalismatsia. Arki, mikä ihana asia!

Viimeisen kuukauden aikana fyysinen sosiaalisuus on vaihtunut pakon edessä henkiseen  sosiaalisuuteen. Sosiaalinen kanssakäyminen on siirtynyt virtuaaliselle alustalle ja monet ovat saaneet opetella uusien ohjelmien käyttöä opiskelussa ja työnteossa. Samalla olemme löytäneet uusia tapoja olla yhteydessä läheisiin ja ylläpitää yhteisöllisyyden ja kuulumisen tunnetta. Yhteisöllisyyden ja kuuluvuuden tunteen lisääminen koskettaa meitä kaikkia, sekä vastaanottajina että antajina. DOMINO-hanke tavoittelee Jyväskylässä asuvia perheitä ystäväperheiksi maahan muuttaneille nuorille.  Hankkeen tavoitteena on luoda kulttuurirajoja ylittävää yhteisöllisyyttä.

Jamal on toista vuotta Suomessa. Tällä hetkellä hän asuu vastaanottokeskuksessa, koska odottaa oleskelulupapäätöstä. Jamal opiskelee suomen kieltä kielikursseilla ja yrittää olla ajattelematta mitä tapahtuu, jos seuraava turvapaikkahakemus hylätään. Kamil taas on asunut Suomessa jo viisi vuotta. Hän sai väliaikaisen oleskeluluvan, mutta se vaatii vuosittaista tarkistusta ja uudelleen hakua. Kamil opiskelee toista vuotta ammattikoulussa päivisin ja iltaisin hän käy kansalaisopiston suomen kielen kurssia. Pojat haluavat parantaa suomen kieltään, mutta se vaatisi harjoittelua toisten suomenkielisten kanssa. Poikien piiriin kuuluvat kaverit ovat itsekin maahan muuttaneita nuoria, joiden suomen kielen taito on vielä kehittymässä. Yhteisissä tapaamisissa on helppoa lipsahtaa oman äidinkielen käyttöön. Pojat toivoisivat suomalaisia ystäviä ja kaipaavat perheitään. DOMINO-hanke luotiin toimimaan yhteisöllisyyttä kasvattavana alustana kulttuurirajoja ylittävässä toiminnassa.

Iso osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista ovat nuoria miehiä. Monesti syy lähtöön on kotimaassa lisääntynyt väkivalta ja sota. Yksin, ilman perhettä oleva nuori turvapaikanhakija on suuren psyykkisen paineen alla. Kotimaassa olevan perheen haaveet hyvin menestyvästä lapsesta tai Suomessa asuvan nuoren halu tukea taloudellisesti vaikeissa olosuhteissa olevaa perhettään ovat omiaan lisäämään yksin tulleen nuoren huolia. Jyväskylässä asuu tällä hetkellä toista sataa nuorta, jotka ovat tulleet Suomeen ilman vanhempia tai perhettä.

Nyt erityisesti poikkeustilan aikana kutsumme Jyväskylässä asuvia perheitä mukaan löytämään kanssamme uusia tapoja luoda yhteisöllisyyttä, jotta ilman perhettä Suomessa asuvien arki voisi poikkeusolon aikanakin tuntua mielekkäältä. Arkisen tuen lisäksi, nuoret kaipaavat turvallisen aikuisen läsnäoloa, henkilöä, joka kuuntelisi huolia ja tsemppaisi eteenpäin. Puhelinsoitto tai videopuhelu, mahdollisuus jutella suomeksi ja tuntea kuuluvansa joukkoon ovat iso askel yhteisöllisyyden tunteen luomisessa.

Yhteisöllisyys on kuin auringon lämpö. DOMINO-hanke toivottaa kaikki innostuneet osallistumaan tähän lämminhenkiseen kuuluvuuden tunteen lisäämiseen ja sen ulottamisesta niihin, jotka ovat vielä varjossa. Kulttuurirajoja ylittävä yhteisöllisyyden tunteen lisääminen on saavutettavissa oleva asia!