Tiedote koronaviruksesta

  • Artikkeli julkaistu:19.3.2020
  • Artikkelin kategoria:Kaikki

Suomessa ja muissa maissa on nyt koronavirus.  Koronaviruksen takia Paremmin Yhdessä ry:llä ei ole nyt ryhmiä tai tapahtumia. Myös toimisto on kiinni, mutta työntekijät vastaavat puhelimeen ja viesteihin maanantaina – perjantaina kello 9- 16 välillä. Jos tarvitset ohjausta tai apua, voit soittaa tai laittaa viestiä neuvontapuhelimeen numeroon 050 411 7010. Ilmoitamme heti, kun tilanne muuttuu ja voimme jatkaa toimintaa. 

Suomi haluaa estää viruksen leviämistä, että ihmiset eivät sairastu.   

  • Hallitus päätti, että moniin paikkoihin ei saa nyt mennä: koulut, harrastuspaikat ja liikuntapaikat ovat kiinni. Kaupat ja apteekit ovat auki.   Kun lapset eivät mene kouluun, opettajat antavat tehtäviä, jotka pitää tehdä kotona.   
  • Hallitus myös päätti, että ei saa järjestää tapahtumia, joissa on yli 10 ihmistä. Ihmisiä pyydetään pysymään kotona. 

Vielä ei tiedetä, miten pitkään tämä jatkuu. Hanki tietoa, esimerkiksi kuuntele Ylen selkouutisia.  

Miten sinun pitää tehdä, että virus ei  leviä?

  1. Pese kädet usein ja vähintään 20 sekunnin ajan. Käytä saippuaa.  
  2. Älä koske sinun silmiä, nenää tai suuta.  
  3. Jos sinua yskittää, yski käsivarteen tai nenäliinaan. Heitä nenäliina heti roskiin.  
  4. Pysy kotona. Käy vain kaupassa, apteekissa tai töissä, jos on pakko.  

Mitä tehdä, jos tulee sairaaksi?

Jos koronavirus tulee sinulle, saat flunssan oireita: kurkkukipu, yskä, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Jos sinä olet terve ihminen, tauti ei ehkä ole paha. Vanhoilla tai sairailla ihmisillä tauti voi olla vaarallinen. 

Jos sinä sairastut, mutta tauti ei ole paha, pysy kotona. Lepää. Juo paljon. Ota lääkettä, jos sinulla on kuumetta tai kipuja.  

Jos tulet kovasti sairaaksi, esimerkiksi on vaikea hengittää, soita puhelimella terveyskeskukseen. Saat ohjeet, mitä sinun pitää tehdä.   

Jos asut Jyväskylässä, soita maanantaista perjantaihin kello 8-16 numeroon 014 266 0133.   Illalla tai viikonloppuna soita numeroon 116 117.   Lisää Jyväskylän kaupungin ohjeita https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona  

Lisää tietoa koronaviruksesta eri kielillä