Pienet onnistumiset ovat ohjaustyön ”karkki”

  • Artikkeli julkaistu:17.9.2021
  • Artikkelin kategoria:Blogi / Kaikki

Syyskuun vapaaehtoisten illassa keskustelimme maahan muuttaneiden ohjaamisesta ja neuvonnasta oman elämän kysymyksissä. Paremmin Yhdessä ry:ssä olemme tehneet ohjaustyötä mm. arjen asioiden hoitamisessa ja digipalveluiden käyttämisessä OSANA-hankkeessa sekä oman työ- tai koulutuspolun löytämisessä ja työnhaussa Mä oon pihalla! – ja Jyväskylän maahanmuuttaneiden osaamiskeskus -hankkeissa.

Illassa kokosimme hankkeistamme kertynyttä ohjausosaamista. Yhteisiä ohjaustyön lähtökohtia meillä PYRissä ovat esimerkiksi nämä:

  • Ohjattavaa ihmistä kuullaan ja ohjataan kokonaisuutena, ei vain yhdessä rajatussa asiassa.
  • Asioita ei tehdä toisen henkilön puolesta, vaan yhdessä hänen kanssaan, jolloin hän voi oppia uutta.
  • Ohjauksessa annetaan tietoja ja vaihtoehtoja, mutta ei tehdä päätöksiä toisen puolesta, koska hän on oman elämänsä paras asiantuntija.
  • Ei vain vastata kysymyksiin, vaan pyritään tarjoamaan sitä tietoa, mitä henkilö tarvitsee. Uudessa, monimutkaisessa ympäristössä ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, mitä heidän pitäisi tietää, jolloin he eivät osaa tehdä oikeita kysymyksiä.
  • Asioiden ja tehtävien hoitamisen ohella tarjotaan myös rohkaisua, tukea itsetunnolle ja mahdollisuutta keskustella mistä tahansa, mikä ohjattavalle on sillä hetkellä tärkeää.
  • Ohjaustyötä ei tehdä auktoriteettiroolissa, vaan omana persoonana, ”ihmisenä ihmiselle”.

 

Hymyilevä työntekijä ohjaa asiakasta.
Kuva: Annamari Filpus

Yhteisessä keskustelussa pohdimme mm. sitä, kuinka ohjaustyössä kuuntelemista ei voi korostaa liikaa. Ilman sitä ei voi ymmärtää toisen ihmisen tilannetta ja taustaa, sitä miten hän katsoo maailmaa. Selkokieltä ja muita viestintää tukevia keinoja käyttämällä sekä sopivilla apukysymyksillä voi tukea tätä. Samalla rakennetaan luottamusta ja yhteyttä henkilöiden välille. Tuo kaikki ei tapahdu hetkessä, joten maahan muuttaneiden ohjaaminen vaatii enemmän aikaa ja toistuvia tapaamisia. Silloin voidaan saavuttaa tuloksia, jotka ilahduttavat niin ohjaajaa kuin ohjausta saanutta henkilöä.

Annika kertoi esimerkin asiakkaasta, jonka itsetunto oman osaamisen ja työmahdollisuuksien suhteen oli alhaalla. Kun he olivat yhdessä aikansa avanneet ja sanoittaneet asiakkaan taustaa, hän oli lopulta huudahtanut ”Kuulostaapa hienolta! Olenko minä tehnyt kaikkea tuota?!” Tällaisissa pienissä onnistumisen hetkissä, joissa toinen oivaltaa jotain uutta tai kehittyy itsenäisemmäksi, totesimme olevan ohjaustyön ”karkin” niin ammattilaisille kuin vapaaehtoisille.

-Riitta Saastamoinen-

 

P.S. Jos missasit tämän illan, 27.10.2021 on tulossa toinen mielenkiintoinen vapaaehtoisten ilta. Silloin Heidi Karvonen (Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminta, MLL:n Varsinais-Suomen piiri) kouluttaa aiheesta ’Rohkeat kohtaamiset ja yllättävät ystävyydet -mahdollisuuksia kasvuun ja kulttuuriseen muutokseen’. Katso illan tarkemmat tiedot kalenteristamme.